EXCLUSIV VIDEO | Alimentația după mesele copioase de sărbători. Medic nutriționist: „Să nu continuăm cu o avalanșă de preparate”

Publicat: 31/12/2023, 09:00

După mesele îmbelșugate de sărbători, românii încearcă să își echilibreze alimentația. Preparatele tradiționale și dulciurile au fost în centrul atenției de Crăciun, astfel că, de Revelion, mulți încearcă să mănânce mai cumpătat. Nutriționiștii recomandă ca masa de Anul Nou să nu fie bogată în grăsimi.

Medicul nutriționist Șerban Damian spune că masa de Revelion este una nespecifiică, fiind la miezul nopții. Diversitatea preparatelor este atât de mare, încât nutriționiștii recomandă să gustăm din fiecare preparat și nu să mâncăm o cantitate mare.

„Masa de Revelion este o masă nespecifică. E noaptea. Este o masă nu doar bogată și încărcată cu multe feluri, dar mai ales este noaptea când, de obicei, noi dormim și organismul nostru este în repaus, inclusiv alimentar. Este o deturnare serioasă de la normalitate. Bine, cel puțin, că este doar o singură noapte și că nu trebuie să o ținem așa mult timp pentru că ar fi destul de mare avalanșa de nutrienți asupra organismului.

Ideea este să ne gândim, în primul rând, cât o să dureze petrecerea pentru că în felul acesta putem să spațiem un pic mesele și cred că cel mai important aspect este să consumăm cantități moderate din ce ne face plăcere, în așa fel încât să nu ajungem să mâncăm o cantitate exagerată de hrană, mai ales noaptea.

Poate unele preparate sunt, de asemenea, ca și de Crăciun, foarte grase sau dulci. Mai adăugăm și alcoolul și așa iese o combinație greu de digerat”, a precizat, pentru Gândul, Șerban Damian.

„Nu poți să mănânci și o friptură mare și zece sarmale și două felii de tort”

Nutriționistul explică și cât de important este ca, după mesele îmbelșugate de sărbători, să facem o pauză alimentară și să excludem din alimentația zilnică grăsimile.

„În primul rând ar trebui să fie îmbelșugat, în sensul că punem pe masă lucruri care ne fac plăcere, dar nu ar trebui să ne și ghiftuim. Adică nu ar trebui să consumăm cantități mari. Dacă ne tentează diverse preparate putem să gustăm din ele, adică să mâncăm cantități reduse doar cât să ne facem plăcerea de a mânca. Nu poți să mănânci și o friptură mare și zece sarmale și două felii de tort. Ajungi să mănânci extrem de mult. Și nu neapărat că ne gândim la siluetă sau la chestii de genul acesta, ci mai curând la riscul de a face o indigestie de la prea multă mâncare.

Dacă totuși a fost o noapte consistentă din punct de vedere alimentar, câteva zile e bine să o lăsăm un pic mai moale și să revenim la o alimentație mai prietenoasă, mai obișnuită, mai cu supă, o salată, adică practic să nu continuăm cu o așa mare avalanșă de preparate. E greu de digerat încă trei zile după”, a explicat nutriționistul.

„Alcoolul este toxic în cantități mari”

Șerban Damian a precizat că orice exces alimentar poate provoca un dezechilibru la nivelul organismului. Dacă adăugăm și excesul de alcool la hrana bogată în proteină și grăsime, combinația devine solicitantă pentru tubul digestiv, pentru ficat și pancreas.

„Alcoolul este toxic în cantități mari. Sigur că nu vorbim de un pahar de vin sau un păhărel de tărie, dar, dacă se consumă litri întregi de băutură, deja ficatul nostru și în general tubul digestiv este foarte solicitat și din cauza alcoolului și din cauza hranei și de aici apar și problemele.

Sunt atâtea persoane care ajung la spital. E nevoie de moderație și în zona aceasta și cumva de a spația. Adică, dacă vrei să bei mai mult ca de obicei, să nu bei mult deodată, să nu dai pe gât pahar după pahar, ci să o rărești. Să bei pe o perioadă mai lungă de timp și, de preferat, băuturi mai ușoare cum ar fi vinul, că el se consumă de obicei în perioada aceasta”, a adăugat specialistul.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Românii cumpără mai puțină mâncare de sărbători. Cât costă masa de Crăciun

Trei alimente care îți pot PRELUNGI viața cu aproape 10 ani. Concluziile la care au ajuns cercetătorii din Norvegia și Scoția

Masa de Crăciun ascunde un PERICOL uriaș. Medic: „Se poate întâmpla oricând să fii surprins”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Regulă în România pentru toți șoferii care fac ITP. Legea pe care scrie suspendare plăcuțe...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Studiu World Vision România: Ce cred liceenii despre cele mai importante teme ale societății de...
×